Praktische gids

Wat zich onder onze voeten bevindt wordt vaak letterlijk over het hoofd gezien. Een goed en mooi tapijt heeft echter evenveel impact op een ruimte als muren en meubels. Hier proberen wij u met deze praktische gids een handje te helpen.

Een tapijt kopen is namelijk meer dan enkel de kleur kiezen!

Waarom tapijt?

Negen op tien woningen beschikken over tapijten en dat is niet verwonderlijk! Tapijten zijn namelijk beschikbaar in onuitputtelijke kleuren en designs. Bovendien beschikken ze over ontelbare praktische voordelen:

Keuze:
Een eindeloze waaier van kleuren, texturen, designs en kwaliteiten. Tapijten zijn bijzonder decoratief. Als u kiest voor handgeknoopte tapijten zijn ze bovendien op maat en zelfs in verschillende vormen te verkrijgen. Bijna alles kan!
Luxe:
Zacht, comfortabel en gezellig knus, niets gaat boven wandelen op een zacht somptueus tapijt. Een ware luxe voor onder onze voeten! Een kamer met tapijten heeft meer sfeer.
Geluid:
Tapijten absorberen geluid. Ze elimineren geluiden en zorgen voor een rustigere en stressvrijere leefomgeving.
Veiligheid:
Zacht en anti-slip is het een veilige omgeving, niet in het minst voor de allerkleinsten en de niet meer zo jongsten onder ons. Als je valt is de kans op verwondingen kleiner. Senioren die een stok of looprek gebruiken nemen best een kortpolig tapijt. Wollen tapijten zijn bovendien niet ontvlambaar.
Isolatie:
Languit op de grond liggen voor de open haard? Op blote voeten door het huis lopen? Kinderen die op hun kamer op de grond een spelletje spelen? Met tapijten op de vloer is dit allemaal heel comfortabel. Dit komt doordat tapijt warmte isoleert. Hoe langer de polen, hoe meer lucht er vastgehouden wordt. Omdat tapijt warmte isoleert kan de thermostaat een stukje lager en bespaart u bovendien energie.
Duurzaamheid:
Praktisch, robuust en slijtvast beschermen ze onze vloeren tegen krassen en onze voeten tegen splinters.
Moeiteloos onderhoud:
Tapijten zijn makkelijk te onderhouden. Eenmaal per week stofzuigen is voldoende. Bij vlekken zijn ze makkelijk schoon te maken en ze blijven er goed uitzien met weinig moeite.
Hygiene:
Tapijten werken als een filter waarbij ze stof vasthouden totdat het verwijderd kan worden met de stofzuiger. Dit in tegenstelling tot volledig gladde vloeren. Bij gladde vloeren waait het stof op bij elke luchtverplaatsing. Kamers met tapijten hebben merkelijk minder stofdeeltjes in de lucht dan kamers zonder. De stofdeeltjes zitten stevig verankerd tot de volgende stofzuigbeurt.
Gezondheid:
Wetenschappelijke studies hebben aangetoont dat tapijt een gezonde leefomgeving creëert.
Waar voor uw geld:
Relatief goedkoop in vergelijking met andere meubelstukken en interieuraccesoires. Tapijten worden gemaakt in verschillende prijsklassen zodat er voor iedereen wat wils is!

Kooptips

Bedenk dat u in de meeste gevallen uw tapijt elke dag zal gebruiken en het een hele tijd zal meegaan. Het is het dan ook waard om een beetje tijd uit te trekken en u te vergewissen van de juiste beslissing. Bij de aankoop van een tapijt neemt u het best het volgende in overweging:

Geschiktheid:
Hoeveel 'beloop' zal het krijgen? Kijk altijd naar een kwaliteitsmerk zoals Woolmark, Wools of New Zealand of een merknaam. Het is de beste garantie voor kwaliteit. Kies voor een winkel met een goede jarenlange reputatie. Vertrouw nooit winkels die het hele jaar door afprijzen.
Decoratie:
Moet uw tapijt in een bepaald vorm- of kleurschema passen? Wat zijn de toekomstplannen op het vlak van decoratie? Denk eraan: het is makkelijker eerst uw tapijt te kiezen dan omgekeerd.
Stijl en design:
Wilt u een effen tapijt? Een tapijt met net heel veel patronen? Een hoogpolig tapijt? Een tapijt met boord? Klassiek, modern of tijdloze charme?
Levensduur:
Hoe lang verwacht u dat uw tapijt zal meegaan?
Budget:
Hoeveel kan u en bent u bereid uit te geven?

Wanneer u deze vragen beantwoord hebt bent u klaar om uw aankoop te doen. Wanneer u dit doet, onthoud altijd:
Neem altijd uw afmetingen! Bouw een marge van minimum- en maximumafmetingen in.
Twijfelt u toch nog dan kan u steeds om een staaltje vragen en het meenemen naar huis om het in uw eigen omgeving en in uw eigen natuurlijk licht te zien.

 

Welk tapijt koop ik?

De vloer is het startpunt van elke kamer. Als u vanaf nul begint te decoreren of te herdecoreren dan is het een goed idee om eerst uw tapijt en pas later de kleuren van de verf en gordijnen te kiezen. Het is veel makkelijker om bijvoorbeeld de juiste kleur verf dat bij uw tapijt past te kiezen dan omgekeerd.

Net zoals bij een salon is een kwaliteitstapijt een investering die u jaren plezier zal geven. België behoort tot de wereldtop inzake mechanisch geweven tapijten. De beste handgeknoopte tapijten komen uit Iran en Nepal.

Uiteraard hebben we allen andere noden en verwachtingen wat slijtage, comfort, uitzicht en budget betreft! Het juiste tapijt vinden is echter niet zo moeilijk als het lijkt.

Uiteraard is het zo dat het met tapijten is net zoals met andere dingen - u krijgt wat u er voor geeft! Hoe groter uw budget is hoe meer mogelijkheden er zijn. Hoe kleiner uw budget is hoe beperkter uw mogelijkheden zijn.

 

Kleur & design?

De vloer is het startpunt van elke kamer. Het is als het ware als een vijfde muur. Een nieuw tapijt kan het uitzicht van een volledige kamer veranderen. Dezelfde basisregels inzake kleur gelden ook voor tapijtkleuren: een lichtgekleurd tapijt zal een ruimte groter doen lijken, donkere kleuren zullen een ruimte kleiner doen lijken maar zullen minder het vuil tonen.

Met uw kleurkeuze maakt u een persoonlijk statement en met zo'n ruim kleurenassortiment voorhanden kan u een duidelijk 'fashion statement' maken. Daarnaast blijven verschillende tinten beige en grijs de meest populaire kleur voor tapijten.

Door een tapijt in een bepaalde kleur te kiezen kan je een eethoek, zithoek of werkplek aangeven. Bovendien geeft zo'n kleurvlak houvast aan de meubels. Tapijten met borderranden brengen de juiste proporties en lijnen een plek mooi af.

Als u bleke neutrale meubels hebt dan kan u opteren voor een 'druk' patroon of een hevige kleur in uw tapijt zodat het het focuspunt van de kamer wordt. Zijn uw meubels net heel kleurrijk dan is het beter om u te houden aan effen neutrale kleuren voor uw tapijt.

Een groter gevoel van ruimte en een betere overgang tussen verschillende kamers kan u bekomen door de verschillende tapijten in één kleurtint of design te kiezen. Verschillende texturen kunnen dan voor een interessante toets zorgen in een anders 'dood' kleurschema.

Warme aardekleuren geven een gevoel van intimiteit en luxe en zijn erg geschikt voor grote ruimten en ruimten waar noorderlicht binnenvalt.

Neutrale kleuren blijven het populairst omdat ze het makkelijkst zijn om een schema rond op te bouwen. Een natuurlijke kleur is mooi en simpel maar zullen wel het vlugst vlekken of andere sporen vertonen. Wilt u toch kalm zonder oubollig te zijn, koel maar niet koud overkomen dan kiest u best voor neutrale kleuren, zachte kleuren en natuurlijke woltinten. Vooral daar waar u een gevoel van ruimte wil geven.

Effen tapijt of tapijt met een patroon?

De meest veilige optie is kiezen voor een effen tapijt; het is een tijdloze passe-partout. Het gaat vrijwel in elke kamer met vrijwel elke stijl. Het geeft u een grote flexibiliteit wat behang, verf of gordijnen betreft. Het 'opent' een kamer en geeft een gevoel van ruimte.

Een kleurrijk tapijt met veel patronen is echter weer aan een opmars bezig en maakt van uw vloer de focus van de kamer. Praktisch gezien verbergt het veel beter occassionele vlekken. Of het nu hedendaagse designs, klassieke bloemen of kleine motiefjes zijn, het trekt sowiezo de aandacht. Let wel: een groot patroon werkt beter in een grote ruimte. Kiest u er toch voor om een 'druk' tapijt én 'druk' behang, gordijnen of salon te nemen dan zorgt u er best voor dat er tenminste één gezamenlijke kleur inzit om toch een ietwat harmonieus geheel te krijgen.

Een trend die veel opgang maakt is effen tapijten mixen met tapijten met patronen.

 

Kamer per kamer gids.

Tapijten zijn in elk interieur toepasbaar;
In huis, op kantoor, in winkels, op scholen, etc. Thuis oogt een tapijt mooi in elke kamer:
Hal en gang:
Dit is de ingang van uw huis en bijgevolg ook het eerste wat uw eventuele gasten te zien krijgen. Het is een ruimte waar heel wat heen en weer geloop is. Uw tapijt krijgt het hier dan ook zwaar te verduren. U moet er dus aan denken dat u een tapijt neemt dat slijtvast is en van een goede kwaliteit. Kwetsbare kleuren zijn in deze ruimte niet aan te raden. Het is verstandig om een deurmat aan de voor- en achterdeur te leggen die het meeste vuil en vocht kan opvangen. Denk eraan dat deze ruimte een eerste indruk geeft aan iemand die uw huis betreedt. Aan u de keuze welke indruk u wil geven en welke entree u uw gasten laat maken!
Trap en overloop:
Ook de trap en overloop ondergaat veel beloop. Hier kiest u dus best voor een goede kwaliteit van traplopers of lopers, bij voorkeur van wol. Een traploper dempt bovendien het geluid wat van pas kan komen met kinderen en hun rennende voetjes op de trap. Onbeklede trappen zijn trouwens vaak glad en dus gevaarlijk. Traplopers maken het risico op uitglijden kleiner en het gebruik van de trap veiliger.
Woonkamer:
De woonkamer is voor velen de plek om tot rust te komen of om gezellig samen te zijn. De woonkamer vormt de kern van het huis en men geeft er dus ook veel aandacht aan. Een tapijt dat goed tegen slijtage kan en makkelijk is in onderhoud is hier dus gewenst. Wat stijl betreft is de keuze uiteraard aan u. Traditioneel kiezen sommigen voor een tapijt dat enkel onder de salontafel en tot voor de pootjes van de zetel komt te liggen, anderen kiezen om de voorste pootjes op het tapijt te zetten. Sinds enkele jaren is de trend in opmars om de volledige zetel op het tapijt te plaatsen zodat het tapijt zelfs achteraan de zetel er nog een flink stuk vanonder komt om op die manier een knus ziteiland te creëeren. Heel populair hiervoor zijn hoogpolige tapijten.
Eetkamer:
Dit is een kamer waar men traditioneel vrij trots op is en die dan ook vaak mooi gedecoreerd is. Het is dan ook de kamer waar u uw gasten ontvangt en waar u met hen aan tafel gaat. Het hangt er vanaf of u die ruimte vaak gebruikt of niet om al dan niet te kiezen voor een slijtvast tapijt. Eén gulden regel wat betreft een tapijt voor de eetkamer: zorg dat alle pootjes van de stoelen op het tapijt staan. Ook bij het achteruitschuiven van de stoel mogen de pootjes niet van het tapijt kunnen glijden. Wanneer u terug aanschuift, kan u het tapijt meetrekken waardoor er een bult in de rand komt te zitten waar iemand gevaarlijk kan over struikelen. U wenst dan écht geen kokend hete thee of een ketel met fondue-olie in de handen te hebben. Een glas wijn of andere etensresten zijn vlug gemorst, zorg er dan ook voor dat het een onderhoudsvriendelijk tapijt is en bij voorkeur één waar je weinig vlekken op ziet (niet te bleek van kleur)
Slaapkamer:
Er gaat niets boven uit je bed stappen en met je blote voeten de warmte en het comfort van een tapijt voelen. De slaapkamers behoren tot het privé-gedeelte van het huis en het is bijgevolg een heel persoonlijke ruimte. U kan zonder schaamte decadent, uitermate trendy, modern, klassiek of net heel gesofistikeerd uit de hoek komen. De keuze is aan u! Het zal niet zo veel slijtage als de andere tapijten in huis kennen; u hoeft dus geen rekening te houden met slijtvastheid. Traditioneel kiest men voor twee karpetten langs beide zijden van het bed, eventueel aangevuld met een karpet aan het voeteinde. Vandaag de dag zien we echter dat meer en meer gekozen wordt om een volledig tapijt half onder het bed te schuiven zodoende dat langs de zijkanten en aan het bedeinde het tapijt van onder het bed vandaan komt. Hiervoor worden heel vaak hoogpolige tapijten genomen wegens hun 'gezelligheid'. Ook schaapvelletjes zijn populair in de slaapkamer.
Baby- en kinderkamer:
Voor baby's die gaan kruipen of net gaan staan is een zachte, warme, sterke ondergrond van tapijt ideaal. Het geeft ze zekerheid en comfort en zorgt er voor dat als ze vallen, de kans op verwondingen minimaal is. Kies voor speelse en vrolijke kleuren.
Studeer- en hobbykamer:
Thuiswerken komt steeds vaker voor. Heel wat Belgische gezinnen hebben een computer in huis waarvoor een speciale ruimte is ingericht. Kies voor een aangenaam tapijt dat uw thuisgevoel nog versterkt. Indien u echter ook klanten in uw bureau ontvangt is het verstandig om neutrale en zakelijker kleuren te kiezen.
Badkamer:
Vaak denkt men dat een tapijt in de badkamer niet past. Dit is echter niet zo. U kiest er echter best voor een tapijt van synthetische materialen te nemen omdat de kans bestaat dat het tapijt nat kan worden. Tapijten zijn enkel te vermijden als ze op een regelmatige basis volledig doornat zouden kunnen worden.
Keuken:
Zelf eet u waarschijnlijk het vaakst in de keuken. Hier wordt gemorst à volonté. U kiest er dan ook best voor een niet te duur tapijt te kiezen dat u om de paar jaren eens kan vervangen en dat ook makkelijk is schoon te maken. Vlakgeweven karpetten zijn erg in trek voor keukens of ook heel wat outdoor tapijten die tegen een stootje kunnen en doorgaans niet duur zijn worden vaak gebruikt..

Tapijten en gezondheid.

Astma/allergieën.

Een recente studie van ondermeer de Duitse astma en allergie federatie (DAAB) heeft bewezen dat de lucht in een ruimte met tapijten van een veel betere kwaliteit is dan een ruimte waar er geen tapijten aanwezig zijn.

Fijne stofdeeltjes waren voor de helft minder aanwezig in kamers met tapijt. Het lijkt enigszins contradictorisch. Het is nochthans vrij simpel; tapijten trekken fijne stofdeeltjes aan en houden ze vast terwijl ze in ruimten zonder tapijten bij elke windstoot weer opdwarrelen.

Tapijten zijn dus nooit zelf de veroorzaker van een allergische reactie. Wel komt er stof in het tapijt en daarin kunnen huistofmijten leven. Maar deze leven evengoed in meubels, gordijnen, kussens en matrassen. Het volstaat dus om gewoon goed uw tapijt te onderhouden en stof een stapje voor te zijn.

Goed voor lijf en leden.

Lopen op een harde ondergrond vergt nogal wat van onze spieren en gewrichten. Zacht tapijt dempt de loopbeweging, zodat spieren en gewrichten minder klappen hoeven op te vangen. Knellende schoenen of lang moeten staan, geven al gauw klachten als rug-, nek- en hoofdpijn. Veel orthopedisten adviseren mensen met rugklachten om zoveel mogelijk blootvoets te lopen. Een zacht, warm tapijt maakt het lopen op blote voeten heel comfortabel. Ook voor reuma-patiënten is tapijt heel goed. De warmte-isolerende werking zorgt ervoor dat de laatste voorjaars- of de eerste herfstkou niet meer optrekt 'tot in de botten'.

 

Trends

Er is een duidelijke trend naar meer en meer kleur, wat we vooral in vintage patchwork tapijten zien verschijnen..

Hoogpolige tapijten waar je je tenen kunt in begraven blijven een 'must-have'. Superlange pooldraden met een luxueuze uitstraling, glanzend en rijk gekleurd. Een beetje decadent met warme kleuren zoals wijnrood, chocoladebruin, paars, zwart, goud en zilver.

Go natural! De ecologische trend zet zich ook door in tapijt. Handgeknoopte wollen tapijten in natuurlijke woltinten zijn volledig ecologisch verantwoord. Natuurtinten zijn zeer populair. Ze geven rust in je interieur en kunnen makkelijk gecombineerd worden met andere meubelstukken.

Hoog- en laagpolig worden op elkaar afgestemd qua kleur.

Huiden, zoals koevellen, zijn een trendy alternatief voor tapijten. Helemaal hot zijn de patchwork tapijten hierin.

Ziegler tapijten zijn nog steeds populair voor klassiekere interieurs.